2016. április 1., péntek

Fekete István - Április (részlet)



Fekete István

Április 

(részlet)



A tavasz eleje jól kezdődött. Sok esővel. Megmozdult a vetések és rétek világa, zsendültek a füvek és fák, sárgult a gólyahír, és a békanemzettség zenekara már összetanult muzsikával köszöntötte Szent György havát, …

A fák némán álltak az éjszakában, és ágas ujjakkal a levegőt tapogatták, hogy kiterjeszthetik-e már levélszárnyaikat, és virágjaikra nem hoz-e bajt a hajnali dér. Mert az idő itt van már. A föld küldi az élet nedvei és erei duzzadásig tele vannak, de a levegő még hideg, s így gondjai vannak a szegény fának. Merjen-e virágozni? Merjen-e levelezni?

Az éjszakában felhők járnak. Túl rajtuk pislognak apró csillagok, de olyan sötét van, hogy ez nem is bizonyos. Hideg arcával ott ballag talán a hold is, de halott fénye elfullad a felhők dombján, melyek délről jönnek, és komolyak, mint akiknek küldetésük van,

Alattuk csend. Csak a patak suttog sietős üzeneteket, de ez a csendhez tartozik.

Fekete mezőkön, fekete bokrok között szalad a patak, és fodrai megcsillannak néha, mint a hajnal ígérete.

Mitől csillog a patak? Talán a beleolvadt hó fehérségét hordja? Vagy napsugaras emlékek vernek vissza benne? Mert a fényt ugyan honnét kapná?

Mindegy. Az éj fekete országában rohannak apró csillogó vízfodrok, ide súgnak, oda súgnak, biztatnak, simogatnak, és lágy karjaikban a ravasz világosságának hitét hordják. Tudják, hogy a felhőkön túl csillagok vannak, hold van, nap van, ég van – hát mért ne csillogjanak?

A réten álmos feketeség sóhajtozik alatta, mint játék kráterek, vakondtúrások süppedeznek, melyek alá befolyt a víz, és most összerogynak a kis várak, mert a víz még az ilyen kis dombokat sem szereti. Ne nőjön senki a másik fölé, irigykedik, mert belőle hegyek nem nőhetnek.

1 megjegyzés: