2013. május 31., péntek

Június - Nyárelő - Napisten hava



Június - Szent I(st)ván hava
Nyárelő - Napisten hava - Gödölyetor (Eper) hava

http://www.youtube.com/watch?v=nWGDQu59g-I   

 


Június (ősi magyar nevén: Napisten hava) nevét Junóról kapta, aki Jupiter testvére és felesége volt. Juno a házasság által megszentelt szerelem pártfogója, a családi áldás, születés védelmező istenasszonya és a csillagos égbolt királynője. Ő védi az asszonyokat, kiket egészséggel és szépséggel ruház föl. A művészetben úgy ábrázolják, mint a házasság harmóniájában kifejlett női szépséget. Kedvenc madara a páva.

Az év hatodik hónapja nevét valószínűleg Juno római istennőről kapta, aki Jupiter nővére és felesége is volt. A házasság által megszentelt szerelem pártfogója és a születések védőistennője.
A meteorológusok Nyárelőként tartják számon, a régi Székely-Magyar naptár szerint Napisten havának nevezik, eleink a Gödölyetor (Eper) hava elnevezést használták júniusra, a hónap régi katolikus neve pedig Szent I(st)ván hava.

A névnek ez az átmagyarázása annál könnyebben ment, mivelhogy Juno istennő is beletartozott Mars, Venus és Jupiter famíliájába (akiről a márciust, az áprilist és az eredeti május hónapot elnevezték), hiszen Juno istenasszony Jupiter nővére és felesége volt (a római istenek ebben a tekintetben nem nagyon voltak válogatósak), a házasságnak és a születéseknek védőistennője, azonkívül pedig a csillagos égboltnak is királynője.
Juno a házasság által megszentelt szerelem pártfogója s a családi áldás istenasszonya. Ő védi az asszonyokat, kiket egészséggel és szépséggel ruház föl. A művészetben úgy ábrázolják, mint a házasság harmóniájában kifejlett női szépséget. Kedvenc madara a páva.

Népi megfigyelések:
- ha Medárd napján esik, akkor negyven napig esik
- a júniusi eső koldusbotot nyomhat a gazda kezébe
- ha a kakukk Szent Iván napja előtt megszólal, úgy olcsó lesz a gabona, ha utána, úgy drága
- ha Szent Iván napján eső esik, úgy mind mogyoró, mind pedig dió kevés lészen, így tehát dió helyett sültalmát ehetünk

Ez az egyik legzivatarosabb hónapunk. Június 21-e a nyári napforduló dátuma, a csillagászati nyár kezdete. Az év leghosszabb napja ez, amikor a nappal 15 óra 58 percig tart. Sajnos, e naptól kezdve már három perccel újra rövidülnek a nappalok, ám a nyarat élvezők ezt még nemigen veszik észre. Az optikai csalódáshoz hozzájárul a nyári időszámítás is, amely késő estig nyújtja a nappalt. A meteorológusok Nyárelő-ként tartják számon, a régi Székely-Magyar naptár szerint Napisten havának nevezik, eleink (az Avisura szerint) a Gödölyetor (Eper) hava elnevezést használták júniusra, a hónap régi magyar (katolikus) neve pedig Szent I(st)ván hava. A Nap a Rák jegyébe lép.

Népi mondóka
Ha száraz a nyár eleje
Szent Víd
Bő esőt hoz, szavamra, ezt
Elhidd!
Margit-napi esőcseppek
Tizennégy napig peregnek.
János-napi zivatar
Negyven napig elvakar.

Mit jövendöl a 100 éves naptár?
Szép idő lesz, ha Szent János bogara igen fénylik, ha az égen sok bárányfelhő létez, ha a dongók este sűrűen repülnek.
Rossz idő vagy eső szokott lenni, ha sok béka jő elő, ha a macskák nyalják, tisztítják magukat, ha a tyúkok a porban fürdenek, ha a kutyák füvet rágnak, ha a vakondok magasra túrnak.



Júniusban a külső fény még egyre növekszik, és vele együtt a hajtások is nyúlnak, de a május üde zöldje lassan elmélyül, megkeményednek a fenyők tűlevelei, már nem különböznek színben a tavalyitól. A Medárd körüli esők, viharok lerázzák a fákról a rosszul megtermékenyült gyümölcs-kezdeményeket, és az idei hajtások kezdenek megfásodni. A növekedésnek időben és térben egyaránt kemény korlátai vannak. Ahogy közeleg a nyári napforduló, úgy lassul a terjeszkedés ereje, és a raktározás, gyűjtögetés ideje jön el. A gyógynövények hatóanyagai is ilyenkor a legerősebbek! A fű zöldjébe is keverednek már sárguló, száradó szálak, de a réten kora reggel a katáng szelíd égszínkékje és a vadmurok fehér ernyői még ragyogó nyári napok ígéretét hordozzák. A vadmurok sátoros virágzatának közepén a fehérek között egyetlen sötétlila virág nyílik! A néphit szerint, ahogy a  lányokban egyre fogy a szemérem, úgy fogyatkozik a lila szína  virágban és ha teljesen eltűnik, akkor lesz vége a világnak.

Június 8. Medárd

Időjárásjósló nap: ezen a napon erős lehűlés várható. Ha esővel köszönt be, akkor ez több hétig is eltarthat: "ha Medárdkor esik, negyven napig esik".

Június 10. Margit

A retek-, a káposzta-, lenvetés ideje.

Június 11. Barnabás

Sok helyen szénakaszáló nap, de ekkor érdemes bizonyos gyógyfüveket is gyűjteni.

Június 13. Antal

Páduai Szent Antal a szembetegek, a gyulladásban szenvedők oltalmazója. Baranyában e napon gyújtják meg ősi módon a gyógyító erejű "Szent Antal tüzét".

Június 15. Vida

A nyarat jelenti: a szántóföldi növények befejezték növekedésüket és az érés időszaka következik. A rákok és a halak is már teljesen kifejlődtek.

Június 24. János

Keresztelő Szent János vagy Szent Iván a nyári napforduló ünnepe. Régen az esztendő legjelesebb napjai közé tartozott. Az év legrövidebb éjszakáját Európa nagy részén ősi rítusokkal ünneplik. Nálunk a fiatalok tűzugrását (azt célozta, hogy a Nap mindig olyan magasra "ugorjon", mint ezen a napon.)és szentiváni énekeit említhetjük. Sok helyen a tűzbe - gonoszűzés céljából - gyógyfüveket, gyümölcsöt, egyebet dobnak.  A tűzgyűjtás utal a világosságra, a fényre. Számtalan hiedelem, babonás szokás fűződik ehhez a naphoz. Szent Ivánkor már megszakad a búza töve, nemsokára elkezdődhet az aratás. Úgy tartották: 40 napig olyan idő lesz, mint ezen a napon, illetve, ha megszólal a kakukk Szent Iván-napon, olcsó lesz a gabona. Az őszi répa és retek vetőnapjaként is emlegetik.

Június 29. Péter, Pál

Az aratás kezdőnapja. Az aratás a földművelő munka koronája, jutalma. Népünk a búzát, az "életet" Isten ajándékának tekintette. Ezért az aratásban volt valami kultikus komolyság, ünnepélyes, szinte vallásos hangulat. A halászok is e napot ünneplik, mert Szent Péter a védőszentjük. A nap előestéjén a halászok rúdra kötözött ponttyal végigjárják a falut. Másnap a vízparton halpaprikással, túrós csuszával folyta-tódik az ünneplés. Ezen a napon van a legjobb íze az epernek, ezért ekkor tartják az eperszüretet.



Kerti kalendárium – június

A májusban kialakított kert gyönyörűen fejlődik. Most minden gazdagon burjánzik.

Lassan nyárias pompát ölt a kert. A tavaszi virágok szépen bontogatják szirmaikat, a korai zöldségeket, gyümölcsöket már fogyaszthatjuk. Érik a földieper, korai cseresznye, meggy. Szedhetjük a zöldhagymát, retket, salátát, zöldborsót, az újburgonyát. Kötözzük fel az uborkát. .

A felszabadult helyekre másodveteményt vethetünk: nyári fejes, vagy jégsaláta, fekete retek, sárgarépa, cékla, még csemege kukorica is vethető. Így konyhánkat folyamatosan elláthatjuk friss zöldséggel. Késői zöldbab is vethető, úgy, hogy augusztus végén legyen szedhető.

A gyepet rendszeresen nyírnunk és öntöznünk szükséges.

Szárazságban pótolnunk kell a tó elpárolgott vizét.

A cserjék, évelők, rózsák elnyílott virágait vágjuk le.


Sok szeretettel köszöntjük e hónap szülötteit, névnaposait. 
Sok boldogságot kívánunk! 

1 megjegyzés: