2014. november 21., péntek

Szomorúfűz - Őszi szél



Szomorúfűz

Őszi szél

A nyárban suttognak, zsongnak a fák a szélben. Az ősz zúgatja a sárguló falombokat, zizegteti a sárguló faleveleket, csörgeti a száraz ágakat. Az őszi szél még langyos, de már belénk bújik és csípősen fut át rajtunk. Hozza és szétkergeti a ködöt. Zúgatja az örökzöldeket, a kis madarak fázósan csicseregnek haragos zöld lombjai között. Dió, gesztenye, makk – érett gyümölcsök a fák alatt, szőlőfürtök a lugasokon. Zöld és sárguló levelek potyognak, sodródnak a szélben. A tanyák körül az ősz illata szállong, fanyar füsttel keveredve. A kéményekből tekergő füst száll fel. Már fáradtan állunk meg az őszi délutánokban, a felhők gomolygása alatt.

A reggelek szürkék, már csípősek. Nehezebben világosodik. Később még látni a Napot és jól esik finom simogatása, de már fázósan húzzuk össze kabátunkat magunkon.
Az alkony is hirtelen száll ránk. A hosszú, őszi esték hangulata ölel bennünket. Szemünkben fényszikrákat vet táncolva a tűz pattogó lángnyelve, meleg simogatása.
A tiszta, éjszakai égbolton hidegen szikráznak a csillagok.
A csend szétárad köröttünk, sóhajok szállnak az álmokban, míg lassan ránk terül a fáradt nyugalom, a béke vagy hallgatjuk rendszertelen szívverésünket az álmatlanságban.
Magunkhoz szorítjuk az emlékeket, várva a jótékony álom legyintését, a hideg ragyogású reggel érkezését.

1 megjegyzés: