2012. november 29., csütörtök

Torma Zsuzsanna - A boldogság titka



Torma Zsuzsanna
A boldogság titka
 
A boldogság titka: vágyakozás nélkül gyönyörködni. (F. H. Bradley)

Ez a gondolat sok mindent magában foglal. Ahhoz, hogy vágyakozás nélkül gyönyörködhessünk, el kell terveznünk és meg kell alkotnunk magunk, vagy mások segítségével mindazt, amiben utána gyönyörködhetünk. Tennünk kell, és nem vágyakozni a gyönyör tárgya után.
Ha végig sétálunk egy erdei úton vagy egy parkon, gyönyörködünk a lombos fák, bokrok láttán, a madarak csicsergése hallatán, és közben úgy érezzük, hogy ezért semmit nem kell adnunk, ez mind nekünk lett kitalálva. Pedig ahhoz, hogy így érezhessünk, mindannyiunknak kellene tenni valamit. Az erdészek, a vadõrök, a parkõrök, az ott dolgozók külön-külön is sokat tesznek azért, hogy mindenütt minden gondozott legyen. S nekünk, akik végig sétálunk az erdõn, a mezõn, a parkokon, az a kötelességünk, hogy ez a rend mindenütt mindig megmaradhasson. Nem kellene semmit eldobálni, hogy azután a szél mindenhova elvigye s szemetet. Mert semmit sem ér a mindennapi munka, ha mindig lesznek olyanok, akik anélkül szeretnének gyönyörködni a körülöttük lévõ dolgokban, hogy maguk nem tesznek érte semmit. Pedig néha csak annyit kellene tenni, hogy bizonyos dolgokat nem kellene megcselekedni!
Lehet, hogy õk nem is igazán boldogok. Lehet, hogy vágyakoznak bizonyos dolgok után, de nem tudják a boldogság titkát. Azt, hogy gyönyörködni igazán a saját kezünk által végzett munka eredményének lehet. De ez a munka alkotó és ne romboló legyen!
Ezért, mindenkinek a maga módján, lehetõségein belül arra kellene törekedni, hogy a mások keze nyomán létrejött szép dolgok ne sérüljenek azáltal, hogy bárki bármivel elronthassa, beszennyezze. Mert egy rövid élet is sok ahhoz, hogy mindent elrontsunk magunk körül, de több élet sem elég arra, hogy helyrehozzuk azt, amit elrontottunk. És mivel egy életünk van a földön, igyekezzünk e rövid idõ alatt mindig úgy élni, úgy cselekedni, hogy mindig, mindenben csak gyönyörködni tudjunk. Vágyakozás nélkül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése