2018. január 31., szerda

Szomorúfűz - Február - haldoklik a tél



Szomorúfűz
Február – haldoklik a tél

Kemény fagyokat, vagy korai ébredést hoz a bekopogó február.
Még dermedtek, csípősek az éjszakák. Fakók a hajnalok – még késnek.  Olykor jegesek a felhők és jégvirágok nyílnak az ablaküvegen, de lassan olvadozni kezdenek.
A párás, ködös reggel szemére húzza fagyos paplanát, de a Napocska már kacsingat.   Hamarosan megszűnik az áldatlan tél, dacos haragját végleg kiadva. Még hó borítja a tájat, de a Napocskát egyre többször láthatjuk és áldott, aranyló sugaraival simogatja meg a természetet és mindannyiunkat. Az időjárás időről-időre megtréfál bennünket. Friss havat szitál fölénk, vagy jéggé dermeszt mindent. De van, hogy tavaszias hangulatot vagy nyárias zivatart hoz életünkbe. Szürke horizontot borít ránk, vagy azúrkékre festi az égbolt palettáját. Az enyhülő légben az olvadás szétszórja a hófoltokat és a nedves földet felszárítva – láthatóvá válik az újjáéledés.
Fákat tépdes a téli szél, deres lehelete olykor hódarát szitálva. Kopasz fák rázzák ágaikról a havat. A felhők ólomszínűre festik a horizontot, és az eddig fakó fények élénkülnek.
A madarak még dideregnek, de az enyhébb nappalok és a napocska megnyitja csőrüket egy kis csivitelésre – várva az új kikeletet. Rigók bújnak össze csicseregve, cinkék ringatóznak a fenyőfa örökzöld ágain – szedegetve a magokat.
A természet meleget vár. Hóvirágok dugják ki fejecskéjüket a fagyott földből – kérve a tavaszt.
Haldoklik a tél.
Drága Napfény! Hozd el hozzánk melengető sugaraidat – hozd el nekünk az új Kikeletet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése