2014. január 31., péntek

Február - Télutó - Jégbontó hava



Február - Böjtelő hava - Télutó - Jégbontó hava - Szarvastor hava


Február a rómaiaknál a legősibb időkben az utolsó hónap volt, záró napja pedig Terminus, tehát a végzés, a befejezés ünnepe. Ez magyarázza, hogy részben a halállal, részben a termékenységgel kapcsolatos kultuszok fűződnek ehhez az időszakhoz, és általában az engesztelés hónapjaként tartották számon az ókorban. Ovidius a Római naptárban részletesen leírja a februári ünnepeket és a velük kapcsolatos mitológiát. A hónap nevének eredetére is magyarázatot ad: februa néven neveztek minden olyan anyagot, amellyel a tisztító szertartásokat végezték.
A hónap latin neve, Februarius a klasszikus szerzők szerint a szabin februm, "tisztulás" szóból ered. Való igaz, a február már az antik Rómában is a decemberi, januári vígságra következő testi-lelki purgálás idejének számított. A február eredetileg hiányzott a régi tízhónapos római évből, Numa Pompilius függesztette hozzá.


Angyal – Február
Februárban a pozitív gondolatok erejével ismerkedhetsz meg. Ez a hónap az angyalok szerint alkalmas a gondolat-nagytakarításra, arra, hogy beazonosítsd magadban a negatív önmegerősítéseidet és az önkorlátozó hiedelmeidet, majd átadd őket az angyaloknak, hogy új, pozitív gondolatokkal és önszeretettel helyettesítsd ezeket. Ebben a munkában Mihály arkangyal lesz az egyik legfontosabb támogatód, őt nyugodtan megkérheted arra, hogy tisztítsa ki az elmédből a negatív gondolatokat és az önkorlátozó hiedelmeidet. Mihály arkangyalt arra is megkérheted, hogy segítsen neked felfedezni a benned rejlő isteni teremtő erőt, és a mindenkiben ott ragyogó isteni szikrát.

¤

A horoszkóp csillagjegyei közül az alábbiak esnek február hónapba:


Vízöntő (január 20.–február 19.) és

Halak (február 20.–március 20.).

¤

Népi megfigyelések


- ha gyertyaszentelőkor énekel a pacsirta, utána még sokáig fog hallgatni
- ameddig besüt a nap gyertyaszentelőkor a pitvarajtón, addig fog még a hó beesni
- Ágota még szorítja, de Dorottya majd tágítja

Február régi magyar (katolikus) neve Böjtelő hava, jelezvén a farsang utáni és húsvét előtti időszakot. A meteorológusok Télutó-ként tartják számon, a régi Székely-Magyar naptár szerint Jégbontó havának nevezik, eleink pedig (az Avisura szerint) Szarvastor havának nevezték februárt. A Nap a Halak jegyébe lép.

¤

Népi mondóka


Gyertyaszentelő melege
sok hó a jégnek előjele
Gyertyaszentelő hidege
Koratavasznak előhírnöke.

Jeget olvaszt Mátyás, hogyha talál
S ha nem talál, akkor bizony csinál.
Ha derűs a Román napja
Ég áldását bőven adja.

¤

Mit jövendöl a 100 éves naptár?


Szép és állandó idő következik, ha délkeleti szelek vannak, ha a Hold igen fehér, ha az esti pír igen magasra terjed a nyugati égen.
Rossz vagy lágy idő lesz, ha nyugati szelek vannak, ha huzamosabb hideg után a hó jégalakban esik, amit könnyű észrevenni, midőn az ablakhoz csapódik.



2. Gyertyaszentelő.



A rómaiak a hajdani tavaszkezdő ünnepen gyertyás-fáklyás felvonulásokat rendeztek. A kereszténység átvette az ősi tűzkultuszra utaló szokást: a házakban eloltják a tüzet és mindenhol szentelt gyertyákkal világítanak. A gyertyaszentelő napjához fűződik a legszélesebb körben elterjedt időjóslás: e napon a téli álmából felébredő medve kijön a barlangjából, ha napos időt talál, s meglátja a saját árnyékát, akkor visszabújik, mert még hosszú lesz a tél. Tehát, ha ebben az időszakban fel-melegedés, napos idő van, a tél még hosszúnak ígérkezik.

¤

3. Balázs.



A diákok patrónusa. Több évszázadra visszanyúló szokás szerint e napon tartották a Balázs-járást, amikor házról házra vonulva toborozták a diákokat az iskolába. Ezen a napon van a "balázsolás" is: a torokfájósokat parázsra vetett alma héjával megfüstölik, hogy ezzel a fájdalmat, betegséget okozó gonoszt elűzzék.

¤

6. Dorottya.

 Kedvelt nap farsangi mulatság tartására. (Gondoljunk Csokonai Dorottyára.)
 Időjósolás is fűződik hozzá: "Ha Dorottya szorítja, Julianna tágítja" a fagyot.

¤

10. Skolasztika.

Az oltóágak szedésének napja.

¤

11. Elek.

Kígyóűző nap, a havasi pásztorok tavaszkezdő napja - ilyenkor a hegyeken nagy tüzet gyújtanak a gonosz elűzésére.

¤

14. Bálint.

A tyúkültetés napja, ekkor kezdenek párosodni, fészket rakni a verebek. Újabban nálunk is megünneplik a Valentin napot, a szerelmesek nyugat-európai ünnepét.

¤

16. Julianna.

Dorottya ellenkező napja.

¤

19. Zsuzsanna.

Elviszi a havat, zöldellni kezd a fű, és megszólalnak a pacsirták.

¤

24. Jégtörő Mátyás.

Ahol Zsuzsanna nem vitte el a fagyot, Mátyás töri meg a tél uralmát. Vagy ha jeget nem talál, akkor csinál.
 A halászoknak is jeles napja, ekkor kezdenek ívni a csukák. Az ezen a napon fogott csukát a nép "Mátyás csukájá"-nak nevezi, és egész évre bő hal-fogást ígér.



Farsang.

Idejét úgy számolják ki, hogy az első tavaszi (II. 21. utáni) holdtöltére következő vasárnaptól (húsvéttól) visszaszámolnak hat hetet (a böjt idejét).
 A farsang a közelgő tavasz ősi örömünnepe, egyúttal a tél és a tavasz küzdelmének szimbolikus megjelenítése. Számtalan gonoszűző és termékenységvarázsló álarcos, alakoskodó szokás fűződik hozzá (kongózás, kormozás, téltemetés, busójárás stb.).
 A legtöbb esemény farsang vasárnapjára és a rá-következő néhány napra, "farsang farkára" esik: így húshagyó keddre, a böjt kezdetére, hamvazó szerdára, a dologtiltó napra, amit böjtfogadónak is neveznek. Ezen a napon tartják a keresztények a "hamvazkodást".
 A húsvét vasárnapig tartó böjtben húst és zsíros ételeket nem esznek, csak főtt tésztát, aszalt gyümölcsöket és a korpából készült leveseket.




Február – Kert



A csíziók könyve szerint "felkészülünk a tavaszi munkákra, ha az olvadás beáll, a víznek szabad folyást nyitunk. A gyümölcsösben az egymást sikló ágakat lemessük, hernyófészkeket irtjuk. Tehenek borjadzásakor gyakran és bőven kell almozni. Ha Gyertyaszentelő Boldogasszony napján fénylik az idő, hideg lészen, de ha keményen fagy, vége a télnek. Ugyanígy Üszögös Péter és Mátyás napján."

*

Tervezzük meg az ágyásokat ügyelve a vetésforgóra

A különféle fajták társítása növeli a terméshozamot.

Amint a nappalok hosszabbodnak, kezdjük meg a kiültetést

Készítsünk vagy vásároljunk melegágyat

Szerezzünk be trágyát a melegágyhoz

A palántákat takarjuk le befőttesüveggel

Napfényes napokon szellőztessük az üvegházat vagy a fóliával védett melegágyat

Napos időben lazítsuk meg a földet

Terítsünk el a komposztot az ágyás teljes felületén

Helyezzük a melegágyat védett, napos helyre


Sok boldogságot, jó egészséget


 kívánunk


a hónap névnaposainak,


születésnaposainak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése