2013. október 31., csütörtök

November - Őszutó



November - Szent András hava
Őszutó - Enyészet hava - Disznótor hava


A november a kilencedik hónap volt a rómaiaknál ("novem" = kilenc). A "novem" a görög "ennea", "enneva" származéka, ez viszont a "neosz-neá"-ból eredt, s ez azt jelenti, hogy "új, félig felnőtt, tapasztalatlan" - eléggé plauzibilis megjelölése a jobb kéz gyűrűsujjának.

Talán az év legszomorúbb hónapja a november. A legködösebb, a legcsapadékosabb.  elhagyja az októberi színpompát, a kellemes, simogató őszi napfényt fagyos hajnalok, ködös reggelek váltják, és legtöbbször már a tél is megmutatja magát egy-egy hószállingózással, ritkábban tartós havazással. . A szántóföldekről betakarítják az utolsó terményeket is, és a hónap vége már a báloké. Az első hó is november vége felé szokott leesni. A falun élő, gazdálkodással foglalkozó emberek ez idő tájt csak a ház körüli munkákkal foglalatoskodnak.

Népi megfigyelések:
 
- ha Mindenszentek napján hó esik, nem olvad el márciusig
- ha Mindenszentek napja nedves, lágy telet várhatunk, ha pedig száraz, úgy kemény tél következik
- ha Katalin kopog, a Karácsony locsog
- Márton olykor fehér lovon jár
- ha Márton lúdja jégen áll, karácsonykor sárban botorkál

Jeles napok novemberben:
 
Mindenszentek napja (november 01)

Halottak napja (november 02)

Szent Hubertus (november 03)

Szent Márton napja (november 11)

Erzsébet napja (november 19)

Katalin napja (november 25)

András napja(november 30)



A meteorológusok Őszutó-ként tartják számon, a régi Székely-Magyar naptár szerint Enyészet havának nevezik, eleink (az Avisura szerint) a Disznótor hava elnevezést használták novemberre, a hónap régi magyar (katolikus) neve pedig Szent András hava. A Nap a Nyilas jegyébe lép.

Népi mondóka
 
Ködös Márton után
Enyhe telet várhatsz,
Havas Márton után
Farkast soká láthatsz.
Szent Erzsébet-napja
Tél elejét szabja,
Az András-napi hó
A vetésnek nem jó.

Mit jövendöl a 100 éves naptár?
 
Hosszú és kemény tél következik, ha október hideg volt, és második felében délnyugatról keletkezett viharok voltak, ha a madarak ősszel kövérek, ha sok komló, makk, és keménymagú gyümölcs termett, ha november hó száraz és nem fagyos.

November 01. - Mindenszentek

Festum omnium sanctorum, vagyis: Mindenszentek ünnepe. Azon szentek ünnepe, akikről a naptár név szerint nem emlékezik meg. Azokra az üdvözült lelkekre gondolunk, akik úgy éltek közöttünk, majd pedig mentek el, hogy talán észre sem vettük, de nagy dolgot vittek végbe. Áldozatot hoztak a Jóistenért, embertársaikért és hitben éltek. A névtelen szentek tettét talán még környezetük sem ismeri. év óta újra munkaszüneti nap hazánkban.



November 02. Halottak napja

Hofher József jezsuita atya szerint a halottak napja figyelmeztet minket arra, hogy szeretetben éljünk egymással. Ezen a napon  emlékezünk meghalt hozzátartozóinkra. Azt a hetet, amelyikre a halottak napja esik, halottak hetének is nevezik. Az elhunytak lelki üdvéért a sírokat szokás rendbe tenni, virágokkal, koszorúkkal díszíteni. Az este közeledtével régi hagyomány minden eltávozott családtagra gondolva gyertyát, mécsest gyújtani. Idegenben elhunyt, ismeretlen földben nyugvók emlékének a temetőkereszt, vagy más közösségi temetőjel körül gyújtanak gyertyát. Régen néhol egyenesen máglyát gyújtottak, miközben szünet nélkül harangoztak.



November 03 – Szent Hubertus

Hubert püspök tisztelete főleg Lotharingiában, a Rajnavidéken és Belgiumban virágzik, de hazánkban is több történelmi szakaszban felbukkan.

Szent Hubert a vadászok, erdészek, lövészcéhek védőszentje.



November 05. – Imre napja

Árpád Házi Szent Imrére emlékezünk. Szent Imre első királyunknak, Szent Istvánnak és Boldog Gizellának fia. Imre herceget vadászat közben egy földühödött vadkan halálra sebezte. Nevelője Szent Gellért volt. Szent Imre a magyar ifjúság védőszentje.



November 11. Márton napja

Szent  Márton a mai Szombathely területén született 316 körül, pogány családban, egy katonatiszt fiaként. Apja parancsára katonának kellett mennie. Katona évei során úgy élt, mint egy szerzetes. Miután megkeresztelkedett  otthagyta a katonaságot, szerzetesnek állt, és a Jó Istennek szentelte életét. 371-ben Mártont Tours püspökévé választották meg, ő azonban tiltakozott megválasztása ellen. A legenda szerint egy libaólban próbált elrejtőzni, de a ludak elárulták gágogásukkal. Innen ered az a népszokás, hogy Márton napján libasültet eszünk és bort iszunk. Budakeszin már több éves hagyománya van a Márton napi  lampionos felvonulásnak. A gyerekek Márton napi dalokat énekelnek. Szent Márton történetét a Széchenyi István Általános Iskola tanulói adják elő. Az ünnepség végén Márton napi süteményt kapnak azok a gyerekek, akik lampionnal vonultak fel.



November 19. Erzsébet napja

Árpád-házi Szent Erzsébet 1207-ben született  Sárospatakon. Férje halála után (1227) a szegénységet választotta. 1231-ben halt meg Marburgban. A világegyház legnagyobb női szentje, mindenét a szegényeknek ajánlotta fel. Nevéhez kapcsolódik a "rózsa legenda". A betegek, özvegyek és árvák, szegények, segítője. Halála után 4 évvel már szentté avatták.



November 25. - Katalin napja.

A Kr. u. 305-ben vértanúhalált halt Alexandriai Szent Katalin ünnepe. Szent Katalin a kórházak, a betegek, az elesettek védőszentje. E naphoz kapcsolódó szép szokás, hogy gyümölcsfaágat - Katalin ágat - tesznek vízbe, s ha az kihajt, az azt jelenti, hogy a ház leánya rövidesen férjhez megy. E naphoz kapcsolódó jól ismert népi időjóslás: "Ha Katalin kopog, a karácsony lucsog...".



November  30. András napja

Szent András  Szent Péter apostol testvére, Keresztelő Szent János tanítványa volt. Szent János apostollal együtt lesznek Jézus első tanítványai. Szent Pétert is Ő vezeti Jézushoz az apostolok szétküldése után a görögöknél és Kis-Ázsiában hirdette az Evangéliumot. Vértanúságot szenvedett. A megszokott keresztformától eltérő módon készítették el azt a keresztet, melyen Andrást megfeszítették: a két szárat átlósan rögzítették egymáshoz. Szent András sajátos keresztjéről kapta nevét az ácsok, állványozók, faszerkezeteket készítők által napjainkban is használt rögzítési mód, az András-kereszt.



Kert-November


Novemberben még akad tenni való otthonunk környékén. Aki kertes házban lakik az tudja, a kertet elő kell készíteni a télre. Fontos a lehullott levelek összegyűjtése, vízteleníteni kell a kültéri csapokat, nehogy elfagyjanak a tél idején. A gyümölcsfákról el kell távolítani a rajta maradt leveleket, gyümölcsmúmiákat, mert fertőzés forrása lehet. Ebben a hónapban értékeljük legjobban az örökzöld növényeket, amelyeket az évek során ültettünk. Azonban vannak olyan növények, amelyek hűvös helyen átvészelik a telet ilyen, mint például a muskátli, a leander és a citrus félék...A fűszernövényeket  be tudjuk vinni a lakásba, ha nem is maradnak meg tavaszig, még sokáig élvezhetjük ételeinkben kedvező hatásukat. A belső ablakpárkányon cserépben is elfér a bazsalikom, petrezselyem, metélőhagyma, kakukkfű, a babér.




November elején, amíg a fagyok nem jönnek, a természet bámulatba ejtő, színes levelekkel kápráztat el minket. Lassan elhagyja az októberi színpompát. A kellemes, simogató őszi napfényt, fagyos hajnalok és ködös reggelek váltják. Már a tél is megmutatja magát egy-egy hószállingózással, ritkábban tartós havazással.
Sok szeretettel köszöntjük
e hónap szülötteit,
névnaposait,
ünnepeltjeit.
Sok boldogságot kívánunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése