2018. március 31., szombat

Április - Szent György hava - Tavaszhó


ÁPRILIS – SZENT GYÖRGY HAVA – TAVASZHÓ – SZELEK HAVA

A horoszkóp csillagjegyei közül az alábbiak esnek az április hónapba:
Kos március 21–április 19)
Bika (április 20–május 20).
Április folyamán a Nap az állatöv csillagképei közül a Halak csillagképből a
 Kos csillagképbe lép.
Az április minden évben a hét ugyanazon napjával kezdődik, mint az adott év júliusa, szökőévekben pedig mint a január.

Áprilist, a megtisztuló vizek, a nyíló virágok, a szerelem, az újjászületés hónapját Vénusznak, Mars kedvesének szentelték a rómaiak. Az istenasszony mellékneve „aprilis” volt, amely az „aperire” (jelentése: megnyit, kivirágzik) szóból ered.
Ez a hónap a megújhodás ideje. Megérkeznek a fecskék, a vándormadarak. A kis bárányok is vígan ugrándoznak a gyenge, ízes füvet kínáló réten, bár "a pásztorok félnek, mert még akolba szorulhatnak a bárányok a hidegtől". A meteorológusok Tavaszhó-ként tartják számon, a régi Székely-Magyar naptár szerint Szelek havának nevezik, eleink pedig (az Avisura szerint) a Báránytor (Rügyezés) hava elnevezést használták áprilisra. A hónap régi magyar (katolikus) neve Szelek hónapja. A Nap a Bika jegyébe lép.

„Bika Hóban a’ bikákat
Ismét a’ tsordába verd.
Szőllőt köss, a’ báránykákat
El-választni meg ne merd.
Vess a’ mit még nem vetettél,
Kőfalat most jól kezdettél,
Méheket ki-menni hagyj,
Plántáidnak vízet adj.”

(Földi János Aprilis, az Égi jegy szerént Bika hava című verse)
*
Népi mondóka

György-nap előtt, ha nem esik,
György-nap után sok is esik.
Hogyha Vitálisz didereg,
Tizenötször lesz még hideg!
Áprilisnak szárazsága,
Jó gazdának bosszúsága.
Áprilisnak nedvessége
Fáknak termőképessége.
*

Népi megfigyelések:

- április esője elkergeti a fagyot
- áprilisi hó trágyáz, márciusi szalmáz
- április hónap, ha nedves, aratás lesz bő és kedves
- lucskos áprilist virágos május és száraz június követ
- áprilisban hét tél, hét nyár
- áprilisi zivatar kergeti a fagyot
- hideg április, rossz esztendő
*
Mit jövendöl a 100 éves naptár?

Ha az idő áprilisban igen kellemetes, rossz május szokott rá következni. Ezen hónapi égiháborúk nedves esztendőre mutatnak. Ha a szivárvány kék és sárga színe jól látszik, néhány napra jó időt lehet várni. Húsvét körüli nedves idő rossz rossz aratást okoz. Ha Szent György napja körül a rozs akkora, hogy a varjú elbújhatik benne, gabonabőségre mutat.
*
Jeles napok áprilisban:

Április 1.

Ugratások, csúfolók, a bolondozások, a viccelődés napja. Ma már csak a beugratások és csúfolódások napja, a természet megújulásának vidám ünneplése tréfálkozással, mókázással. A tréfálkozó kedvű felnőttek és gyerekek ugratják egymást ezen a napon. Ha sikerül a kieszelt tréfa és sikerül a másikat becsapni valamivel, akkor következnek a csúfoló versikék: „Április bolondja, május szamara, fölnézett a toronyba. Megnézte, hogy hány óra: Fél tizenkettő, bolond mind a kettő!”

*
Április 1, - 2
Húsvét

Nagyböjt: hamvazószerdától húsvétvasárnapig, negyven napon át tart. A VII. századtól vált szokássá, 1091-ben II. Orbán pápa iktatta törvénybe.
Virágvasárnap: A húsvéti ünnepkör virágvasárnaptól (Jézus Jeruzsálembe való bevonulásától) fehérvasárnapig tart.

- barkaszentelés, körmenet.

Nagyhét: A nagyböjt virágvasárnaptól húsvétig terjedő utolsó hete. Jézus
szenvedésének, kereszthalálának és feltámadásának ünnepe: keresztjárás,
passiójáték, nagyheti takarítás, nagypénteki munkatilalom, feltámadási körmenet.
Húsvétvasárnap: Jézus feltámadásának ünnepe. A tavaszi napéjegyenlőséget
(márc.21.) követő holdtölte utáni első vasárnap. Mozgó ünnep, melynek időpontját
a niceai zsinat (325-ben) állapította meg.: ételszentelés bálok, táncmultságok.
Húsvéthétfő: Húsvét másnapja. locsolkodás, locsolóversek.
Fehérvasárnap: Húsvét utáni vasárnap. komálás, mátkálás.
*

Április 5. Vince napja.

Megcsordul a jégcsap az ereszen. Ha eddig nem, most már biztosan itt a tavasz.
*
Április 14. – Tibor napja

virágos a cseresznyefa, virágos lesz a szőlő is. “Tibor a pacsirta megszólaltatója” Ha ilyenkor már szép zöld a vetés, a rét is kizöldült, akkor jó szénatermésre számíthatsz – vélik a Mura vidéken. Azt is megfigyelték, hogy ezen a napon szokott megszólalni a kakukk.
*
Április 24. Sárkányölő Szent György napja.

Sárkányölő Szent György ünnepe, aki évszázadokon át a lovagok, fegyverkovácsok, lovas katonák, vándorlegények, s utóbb a cserkészek patrónusa. Az igazi tavasz kezdetét a néphagyomány e naptól számítja.

- állatok kihajtásának első napja

- rontásra, varázslásra alkalmas nap, pl. földbe ásott kincsek keresése stb.

- rontás elleni védekezés

- időjárásjóslás: ha ezen a napon megszólalnak a békák, korai nyarat jósolnak.

*
Április 25. Márk napja.

Márk evangélista ünnepe. Búzaszentelő körmenet . 

 Kert – Április

Mivel április elseje a téli napfordulótól számított századik nap, ezért régente "száznapnak" is nevezték. Alkalmasnak vélték e napot a régiek az indás növények, a dinnye, az uborka vagy a tök vetésére és ettől számítva a századik napon várták a zsendülésüket.
A régi magyar kalendáriumok "Virághozó, vigasztaló Szent György havának" - is nevezték az áprilist, amikor már a gazdák figyelmét a sürgető, kinti tennivalókra terelte a gyümölcsfák virágait kipattantó vegetáció. "Nyessd a barackfát. Irtsd a kerti férget. Most ültesd, akkor lesz szép sűrű sövényed. Szőlőt is bujthatsz még, most a legjobb karózni. A palántát is lehet ki szabadba hozni" - ezt ajánlotta dédanyáink korában Szent György, azaz április havára a

Bácskai naptár.
Ha az idő áprilisban igen kellemetes, rossz május szokott rá következni. Ezen hónapi égiháborúk nedves esztendőre mutatnak. Ha a szivárvány kék és sárga színe jól látszik, néhány napra jó időt lehet várni. Húsvét körüli nedves idő rossz rozsaratást okoz. Ha Szent György napja körül a rozs akkora, hogy a varjú elbújhatik benne, gabonabőségre mutat.

Áprilisban már melegebbre fordul az idő. Áprilissal minden kétséget kizáróan megérkezik a tavasz. Az ősszel ültetett hagymás növények, a tulipánok, nárciszok, jácintok teljes pompájukban virágoznak. Áprilissal borulnak virágba a liliomfák és a díszcseresznyék is. Fantasztikus édes illatot áraszt az illatos bangita (Viburnum carlesii).

Kora tavaszi metszések elvégzése után nekiláthatunk új gyepfelület létrehozásának és a már meglévő gyep tavaszi gondozásának. Áprilisban nyírjuk először a már korábban telepített gyepet.

A gyümölcsök virágait az éjszakai fagyok ellen védeni kell. A fal mellett levő lugast fóliafüggönnyel védhetjük. Hűvösebb vidéken a rózsát ilyenkor metsszük.

A gyepbe tervezett virágágyásokat a fűmag vetése előtt alakítsuk ki. Kertünk tervezése, építése során próbáljunk egyensúlyt teremteni a különböző növények arányait tekintve. telepíthetünk még bokorrózsát, illetve rózsafát. még elültethetjük a nyáron és ősszel virágzó évelőket és az évelő díszfüveket, ha jól fejlett gyökérlabdával rendelkeznek. Az esetleges fagyok figyelembevételével megkezdhetjük az egynyáriak (pl.: körömvirág, pillangóvirág, rézvirág) és a fűszernövények vetését. A zöldségnövények közül is számos vethető már, így a spenót, a sóska, a zeller, a fokhagyma, a zöldborsó, a hónapos retek és a fejes saláta. Itt az ideje a nyári virágzású hagymások (pl.: díszhagymák, liliomok) ültetésének is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése