2015. január 31., szombat

Február - Télutó - Böjtelő hava



Február – Télutó
Böjtelő hava - Jégbontó hava - Szarvastor hava

Február a rómaiaknál a legősibb időkben az utolsó hónap volt, záró napja pedig Terminus, tehát a végzés, a befejezés ünnepe. Ez magyarázza, hogy részben a halállal, részben a termékenységgel kapcsolatos kultuszok fűződnek ehhez az időszakhoz, és általában az engesztelés hónapjaként tartották számon az ókorban. Ovidius a Római naptárban részletesen leírja a februári ünnepeket és a velük kapcsolatos mitológiát. A hónap nevének eredetére is magyarázatot ad: februa néven neveztek minden olyan anyagot, amellyel a tisztító szertartásokat végezték.
A hónap latin neve, Februarius a klasszikus szerzők szerint a szabin februm, "tisztulás" szóból ered. Való igaz, a február már az antik Rómában is a decemberi, januári vígságra következő testi-lelki purgálás idejének számított. A február eredetileg hiányzott a régi tízhónapos római évből, Numa Pompilius függesztette hozzá.
Szabályos években a február a hét ugyanazon napjával kezdődik, mint az adott év márciusa és novembere.
Szökőévekben a február a hét ugyanazon napjával kezdődik, mint az augusztus.
*
Februárt esőszínű ruhába öltözött, repülő alakként ábrázolták, jobbjában a Halak jelével. A mezei tennivalók alapján gyümölcsfáit, szőlőtőkéit metsző meglett férfiú jelképezte. De megjeleníthette ráncos képű aggastyán is, amint bőrruhába burkolózva tűz mellett fagyoskodik. Az istenek közül Venus és Cupido személyesítették meg, amint orkánszerű szélben, lobogó lepleiken „vitorláznak”. Ennek asztrológiai oka van: a Vénusz bolygó a Halak jegyében/havában van „erőben”.
*
Népi megfigyelések

- ha gyertyaszentelőkor énekel a pacsirta, utána még sokáig fog hallgatni
- ameddig besüt a nap gyertyaszentelőkor a pitvarajtón, addig fog még a hó beesni
- Ágota még szorítja, de Dorottya majd tágítja
*
Keresztény időkben a február a böjt első hava lett, mivel a nagyböjt kezdete rendszerint ebbe a hónapba esik. Erre utal a hónap régi magyar neve: Böjtelő hava. Nevezték Halak havának is, mivel február 21-e és március 20-a között a Nap a Halak jegyében jár.
A horoszkóp csillagjegyei közül az alábbiak esnek február hónapba:
Vízöntő (január 20.–február 19.) és
Halak (február 20.–március 20.).
Február folyamán a Nap az állatöv csillagképei közül a Bak csillagképből a Vízöntőbe lép.

*
Népi mondóka

Gyertyaszentelő melege
sok hó a jégnek előjele
Gyertyaszentelő hidege
Koratavasznak előhírnöke.

Jeget olvaszt Mátyás, hogyha talál
S ha nem talál, akkor bizony csinál.
Ha derűs a Román napja
Ég áldását bőven adja.
*
Mit jövendöl a 100 éves naptár?

Szép és állandó idő következik, ha délkeleti szelek vannak, ha a Hold igen fehér, ha az esti pír igen magasra terjed a nyugati égen.
Rossz vagy lágy idő lesz, ha nyugati szelek vannak, ha huzamosabb hideg után a hó jégalakban esik, amit könnyű észrevenni, midőn az ablakhoz csapódik.
*
Jeles napok februárban

Február 2.– Karolina napja. Gyertyaszentelő Boldogasszony.

A megszületett gyermeket mindaddig, amíg nem keresztelték meg "pogánykának" hívták. Jézus Krisztus jelképe volt a gyertya, ezért a pogányka mellett világított keresztelésig, hogy Jézus vigyázzon rá, nehogy a rossz szellemek "kicseréljék" őt.
Ha ezen a napon kisüt a nap és a medve kijön a barlangjából, meglátja az árnyékát, akkor még 40 napig hideg lesz.
*
Február 3. - Balázs napja

Szent Balázs püspök emlékére alakult ki a balázsolás, ami az iskolás gyerekek ajándék gyűjtő szokása. Szent Balázs a torok betegségek gyógyítója volt.
*
Február 6. - Dorottya napja

Időjósló nap: Dorottya szorítja, Julianna tágítja, vagyis, ha Dorottya napján nagyon hideg van akkor Julianna napján megenyhül az idő.
*
Február 10. - Kolos napja.

Termőnap, ezen a napon szedik az oltó ágat, amivel majd később a gyümölcsfákat oltják.
*
Február 14.– Bálint napja.

Valaha a jegyesek, fiatal házasok napja volt. A madarak is ezen a napon „házasodnak”, találják meg párjukat. Sok helyen magokat szórnak nekik, hogy teljes legyen a boldogságuk. Az elköltözött vadgalambokat is e napon várták vissza.
Tavaszi tevékenységek kezdete. A Bálint napi hideg jó termést ígér.
*
Február 16. - Szent Julianna napja
*
Február 19.– Zsuzsanna napja.

Ezen a napon mindenki nagyon várja, hogy megszólaljon a pacsirta, a tavasz hírnöke. Úgy tartották, ha alacsonyan repül, akkor még várat magára a tavasz, de ha magasan száll, akkor közel a jó idő.
*
Február 22. Üszögös Szent Péter.

Dologtiltó nap. Amilyen az idő ezen a napon, olyan lesz az idő József napkor is.
*
Február 24. Jégtörő Mátyás.

Időjárás jósló nap. Az aznapi időjárásból lehet jósolni a termésre, és a tojásmennyiségre is. Szólásmondás: Mátyás, ha nem talál csinál, elrontja-bontja, ha talál. Vagyis, ha Mátyás napon nincs jég, akkor fagyni fog, de ha hideg van, akkor enyhül az idő Mátyás naptól.

„Mátyás, Gergely két rossz ember”
(arra utal, hogy ezeken a napokon nagy hidegek szoktak lenni)
„Ha Mátyás jeget talál, akkor töri,
ha nem talál, akkor csinál.”
*
Kert - február

A csíziók könyve szerint "felkészülünk a tavaszi munkákra, ha az olvadás beáll, a víznek szabad folyást nyitunk. A gyümölcsösben az egymást sikló ágakat lemessük, hernyófészkeket irtjuk. Tehenek borjadzásakor gyakran és bőven kell almozni. Ha Gyertyaszentelő Boldogasszony napján fénylik az idő, hideg lészen, de ha keményen fagy, vége a télnek. Ugyanígy Üszögös Péter és Mátyás napján."
*
Növényeink téli nyugalmi állapota lassan, de biztosan a végéhez közeledik, azonban derűs éjszakákon még az éjjeli fagyok komoly veszélyt jelenthetnek, ezért folyamatosan ellenőrizzük az évelők és a rózsák védelmét, a hosszan tartó, szikrázó napsütéses, de fagymentes napokon ne feledjük az örökzöldek öntözését.
Február végéig befejezzük a gyümölcsfák és a dísznövények metszését, majd ezt követően felkészülhetünk a tél végi lemosó permetezésre, annál is inkább, mivel a kártevők és kórokozók is startra készen, viháncolva várják kiskertünk tavaszi teljes pályás letámadását.

Február hónap második felében gőzerővel indulhat a háztáji palántanevelés, kertünkben, lakásunkban.
A legfontosabb a jó minőségű, ellenőrzött termesztésből származó, szakboltban vásárolt vetőmag!
Tervezzük meg az ágyásokat ügyelve a vetésforgóra. A különféle fajták társítása növeli a terméshozamot.
Amint a nappalok hosszabbodnak, kezdjük meg a kiültetést.
Készítsünk vagy vásároljunk melegágyat. Szerezzünk be trágyát a melegágyhoz.
A palántákat takarjuk le befőttesüveggel. Napfényes napokon szellőztessük az üvegházat vagy a fóliával védett melegágyat. Napos időben lazítsuk meg a földet. Terítsünk el a komposztot az ágyás teljes felületén.
Helyezzük a melegágyat védett, napos helyre.
 *
Szeretettel köszöntjük e hónap
névnaposait, szülötteit,
ünnepeltjeit!
 
Jó egészséget, sok boldogságot kívánunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése