2015. január 31., szombat

Szomorúfűz - Szikrázó, hideg február!



Szomorúfűz
Szikrázó, hideg február!


Az utóbbi napokban megkeményedett az idő. Olykor havazik, vagy vad szél rázza az ablakokat, s a háztetőkről és az örökzöldekről deres lehelettel fújja szét az éjszaka esett havat.
Az Élet még alszik a Föld mélyén, a csírákban. Fagyos paplan borítja a földet, de az illatok már itt lebbennek felettünk, s a tavasz tündérei táncukkal ébresztgetik a ködös, párába burkolózó Napot. A tavaszt óhajtó kis állatok még álmukat alusszák meleg odújukban, hogy a kikelettel ébredjenek. Hópelyhecskék libbennek az égből. A friss hó tisztán ragyog a kertben, a parkokban, a mezőn, az erdőt is beborítva. A tó vize a tél jegétől fátyolos, s a februári nap fényét még elnyeli most. Borzongató, csípős az idő, de távolból már föl-föl csendül a tavasz ígérete.
A hajnallal a sötétség szétoszlik. Pirkad. A felhők ólomszínűre festik időnként az égboltot, fakó fények derengnek.
Madarak fújják ébresztőjüket, ha olykor még dideregve üldögélnek is az ágakon. Ébredezik a természet. A Nap sugarától csillogó vízcseppek állnak a jégen, s lágy gyöngyökként gurulnak az olvadó jégcsapok cseppjei. Ide-oda cikáznak a sugarak. A szétszakadozott hófoltok már az olvadásról mesélnek.
A reggelek deresek, dermedtek. Fehér csipkék díszítik az örökzöld selyem-ágakat. Az égbolt szürke palástja is kékes színekkel telítődik, s a szél is derűsebbé válik.
Ha kisüt a Napocska, hidegen csillan a dérben. Meleget még nem ad, de fénye finoman simogatja a dermedt világot. Már korcsolyáznak a fények a vizeken, a tavasz reményét hintve szét. Békés csendet ölelnek körénk a lombtalanul szunnyadó fák.
A hideg estéken forró teánkat kortyolgatjuk. Telt illata, s gőze melengeti lelkünket. Elül a szél, és jeges, ezüst fényével kél a Hold. A februári éjszakák dermesztően hidegek.
Még visszaálmodjuk az elmúlt nyarat, a napfényes, enyhe őszt, - de már a tavasz kopogtat.
Várjuk a farsangot, körénk ülnek, átkarolnak a remény gondolatai, lágyan cirógatnak a napsugarak. A hosszú álom elmúlik, belül a szívünkben is a meleg ébredez, a didergő lelkekben a remény éled.
                                                                           
A Hold sápatag fénye hull az öreg fákra
Az éjszakai levegő még jeges,
csak a fagyos szél zizeg a csendben
A téli ágakon jeges pillanatok ülnek
Hajnalodik: még fenn a Hold is,
körbe ölelő csillagok szikrázó fényével
Az árnyak hullámzanak a kert felett
Reggelre virradva ébredezik az álmos napsugár
Szikrázó, hideg fényével varázslatos a
februári csípős reggel.

1 megjegyzés: