2015. augusztus 31., hétfő

Pataki Glica - Az erdőn táncolo, - A vörös rózsa ...



Pataki Glica

Az erdőn táncoló lángok (részlet)


Az erdőn táncoló lángok az elmúlt hónapokban, a disznós-rétről folyamatosan szállították el a kitermelt fákat… már szeptemberben hallani lehetett a fűrészgépek visíkoló hangját… az is lehet, hogy a fák hangja szállt föl a színét vesztett égbe...



A vörös rózsa küldetése

 (részlet)



A titok
Éjfél felé settenkedik a nyári idő, de a melegtől aludni nem tudok. Az ágyam mellett álló éjjeli szekrénykén lévő petróleumlámpát, -melyet a nagynéném szokott rendbe tartani szertartásosan, óvatosan-, hogy fel ne lökjem, kitapogatom. Ebben segít nekem a teli hold is, mert bevilágít az ablakon. Az üvegburát leemelve, lángra lobbantott gyufaszállal meggyújtom a petróleummal átitatott kanócot, amelyen kék, piros színű lángnyelvecskék születnek. A nagy hasú üveget visszapattintom a helyére, amely megsokszorozza a lámpa fényét. A megszületett árnyékom fölkúszik a falra és minden mozdulatomat hűségesen követi. Most már a papucsomat is megtalálom és beledugom a lábamat.
Látom magamat visszatükröződni az ablaküvegbe, s az egész olyan kísértetiessé válik. Összenézek magammal és az összekuszálódott hosszú, vörös színű hajamat rendezgetem. Lassan, szálanként hullnak vissza a helyükre. Arra gondolok, hogy az olvasás segít majd elaludni. Még mindig az ablaküvegben tanulmányozom a szobát, ahol nyári gyerekként élem napjaimat, amíg el nem jön a szeptember, az iskolakezdés időszaka.

1 megjegyzés: