2015. augusztus 31., hétfő

Szeptember - Őszelő - Tigris hava



Szeptember - Szent Mihály hava
Őszelő - Földanya hava - Tigris (Almaszüret) hava


A szeptember a régi római naptárban a hetedik hónap volt ("septem" = hét), s ezt a nevét megtartotta akkor is, amikor már a kilencedikké lépett elő. A rómaiak a görögöktől vették át a hetes szám (hepta) nevét. Ez a görög hetes szó pedig a "hepo" igéből eredt, amelynek jelentése: "követni", "ujjal rámutatva követni, üldözni valakit". Amikor ugyanis még az ujjakkal való számlálás dívott a görögöknél, az egyet a bal kéz hüvelykénél kezdték, ötös volt a bal kéz kisujja; a jobb kéz hüvelyke volt a hatos szám, s így a jobb kéz mutatóujja lett a hetes. Ezzel a mutatóujjal, a heptával lehetett valakit megigézni, rámutatva őt követni, üldözni. A hetes számjegy tehát voltaképpen azt jelenti, amire "rámutatunk", amit az ujjunkkal "követünk", "üldözünk".
E hónap (a hetedik hónap) 13-ik napja különösen szerencsétlen hírű volt a régi Rómában, ami ellen csak úgy lehetett védekezni, hogy az ember szöget vert a falba. Nálunk, Magyarországon főként szeptember utolsó napjának van rossz híre a nép között: ezen a napon nem ajánlatos vetni, mert akkor a vetés zöld marad és nem érik be.

A szeptember még nyár és már ősz is, bár a csillagászati ősz csupán az őszi napéjegyenlőség napjával, szeptember 21-ével köszönt be. A mezőgazdaságban ez a hónap a teljes betakarítás, majd a szüret, egyúttal pedig az őszi szántás-vetés időszaka, amikor nagyon sok függ az időjárástól. A meteorológusok Őszelő-ként tartják számon, a régi Székely-Magyar naptár szerint Földanya havának nevezik, eleink (az Avisura szerint) a Tigris (Almaszüret) hava elnevezést használták szeptemberre, a hónap régi magyar (katolikus) neve pedig Szent Mihály hava. Az első őszi harmincnapos hónap, melynek 22-23. napján a Nap a Mérleg jegyébe s egyúttal az őszi napéjegypontba lép.
*
A horoszkóp csillagjegyei közül az alábbiak esnek a szeptember hónapba:
Szűz (augusztus 23. – szeptember 22.) és


Mérleg (szeptember 23. – október 22.).
Szeptember folyamán a Nap az állatöv csillagképei közül az Oroszlán csillagképből a Szűz csillagképbe lép.
szeptember minden évben a hét ugyanazon napjával kezdődik, mint az adott év decembere.

*
Népi mondóka

Amilyen az Egyed-nap,
olyan az egész hónap.
Az időt Kisasszonynapja,
négy hétre előre szabja.
Mihálykor az észak s keleti szél,
sok havat és kemény telet ígér.
*
Mit jövendöl a 100 éves naptár?

Jó idő következik, ha hónap elején sok futócsillag látszik, ha nem esik harmat, vagy ha esett is, de hevenyében elszárad, ha az éjjelek rendkívül hidegek, ha a Tejút az égen tisztán látszik.
Rossz idő jő, ha a galambok vízben fürödnek és későn repülnek haza.
*
Népi megfigyelések

- ha szeptemberben megdördül az ég, a fák sok virágot hoznak még
- ha másodszor is kivirágzik az akác, akkor hosszú, meleg őszre lehet számítani
- ha korán lehullanak a falevelek, a gólyák és a fecskék korán útra kelnek, akkor hamarosan megérkezik a hideg idő

Jeles napok szeptemberben

Szeptember 1. Egyed napja

őszkezdő nap.( Szent Egyed remete a VIII. században élt Provence-ban.) Sok helyütt ekkor kezdték meg a búza és a rozs vetését
*
Szeptember 5. Lőrinc napja

úgy nevezett "rontónap". Lőrinc sok kárt csinál, például megrontja a vizeket, azokban már nem lehet fürödni (hideg van), beleesik (máshol belepisil!) a dinnyébe, azaz a nyári görögdinnye e nap után már élvezhetetlen lesz, lucskos, vízízű.
*
Szeptember 8. Kisasszony napja

Szűz Mária születésének napja.
*
Szeptember 15. Hétfájdalmú Szűzanya napja.

Mária anyai fájdalmára- melyet megfeszített fia halálát látván érzett - emlékezés napja.
*
Szeptember 21. Máté apostol és evangélista napja.

Egyes vidékeken Máté hetében vetették a gabonát.
*
Szeptember 29. Szent Mihály arkangyal ünnepe.

A hagyomány szerint Mihály a túlvilágra költöző lelkek kisérője, ő ítéli meg az emberek cselekedeteit az Utolsó Ítéletkor. Általában kezében karddal és mérleggel ábrázolják.
Ez a nap volt az ún. kisfarsang időszakának kezdőnapja, azaz a lakodalmak ideje, mely egészen Katalin napig tartott (november 25.).
Gyakorlatilag az időjárás hidegre, téliesre fordulását hozta Mihály napja.

Kerti kalendárium – szeptember

Az ősz első hónapja. A hónap elején áll be a meteorológiai ősz. Szeptember 21-én van az őszi napéjegyenlőség időpontja; a csillagászok ekkor jelentik be a „hivatalos ősz” kezdetét. Új évszak kezdődik.
A népi mondóka szerint: „Amilyen az Egyed-nap, olyan az egész hónap. Az időt kisasszonynapja négy hétre előre szabja. Mihálykor az észak s keleti szél, sok havat és kemény telet ígér".
A mezőgazdaságban ez a hónap a betakarítás, majd a szüret és az őszi szántás-vetés időszaka, amikor rendkívül sok függ az időjárástól. Az éjszakák egyre hűvösebbek, lassan megérkeznek az első fagyos hajnalok is, minden halványabb és tompább egy fokkal, a nap sugarai gyengébben, de egyúttal gyengédebben is látják el éltető energiával kertünk féltett növényeit.
Számos helyen ilyenkor kezdik meg a dióverést, s az őszi gabona is ekkor kerül a földbe.
Szeptemberben még többnyire langymeleg van, az édes szőlő, körte, alma már illata révén is kellemesen zsongít, mámorít.
Tart még a paprika-paradicsom szezon, de ezek már az utolsó darabok. Folyamatosan takaríthatjuk be a hagymát, a fokhagymát, a burgonyát, a céklát, a répaféléket és a fűszernövényeket.
Elvethetjük a tavaszi érésű hagymát és a téli borsót, de akár vethetünk napsütötte ágyásokba rövid tenyészidejű hónapos retket, például a Korai legjobb vagy a Korai piros fajtákat.
Az áttelelő spenótot a hónap végéig vethetjük, de az áttelelő saláta magja is szeptember derekán kerüljön a földbe. Érdemes megpróbálkozni a gyorsan növő zsázsa vetésével is. A veteményesben is itt az ideje az őszi vetésű, ültetésű növények telepítésének. Most dugdossuk az őszi fokhagymát, ültetjük a földiepret.  Földieperből érdemes több fajtát ültetni, egész érési sor áll rendelkezésünkre a szaporító anyagból.


A hónap elején még mindig nyár van, azonban a hónap végén már elkezdődik a növények elszáradása, bomlása akkor is, ha azt nem is vesszük észre.
A természet minden rezdülésével lágyan azt suttogja nekünk, hogy itt az ősz. Érdemes figyelnünk a költöző madarakat, amelyek a népi mondás szerint, ha szeptember végéig nem repülnek el, a jó idő akár karácsonyig is kitarthat.

A hűvösen nyirkos igazi ősz beállta előtt azonban még rengeteg tennivaló akad a kertben. Ebben az időszakban a kiskertjeinkben alapvetően a betakarítással és a termények tárolásával kapcsolatos teendők kerülnek előtérbe, de már most gondolnunk kell a tavaszra, hiszen a kertésznek a tavasz az ősszel veszi a kezdetét!
*
Tárolás
Fontos őszi feladat a megtermelt gyümölcs és zöldség megfelelő tárolása. A zöldséget és gyümölcsöt lehetőleg külön tároló helyiségben raktározzunk. Időnként mindent ellenőrizni kell, a romlás miatt. A tároló helyiséget meszeljük ki, a fa polcokat, ládákat súroljuk le és kellően szárítsuk ki.
A zöldségeket veremben is tárolhatjuk, megfelelő takarás és időnkénti szellőztetés esetén kevés romlással tárolhatjuk.

Szeretettel köszöntjük a hónap

névnaposait,

születésnaposait,

ünnepeltjeit!

Sok boldogságot kívánunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése